Vapaaehtoisen ensimmäinen BAT-harjoitus

16.07.2017

Lupan sivuilla etsin vapaaehtoista koirakkoa BAT-treeneihin, jolla on ongelmia toisten koirien ohituksessa.

Lyhyesti mitä BAT 2.0 on, teille jotka ette ole siitä ennen kuulleet.

BAT eli Behavior Adjusment Training on eräänlainen positiivinen koulutusmuoto. Metodissa autetaan koiria oppimaan itsevarmuutta, sosiaalisia taitoja sekä rauhoittavia eleitä mikä tuottaa positiivisia tuloksia hihnakäyttyätymiseen. BAT 2.0 -menetelmän tarkoituksena on luoda eläimelle turvallinen olo ympäristön häiriöistä kuten toisista koirista. Menetelmässä isona roolina on eläimen elekielen ja stressitason lukeminen, koiraystävällinen pitkä liina, toiminnalliset vahvisteet sekä ohjaajan palkkiot. Järjestettyjen koulutustilanteiden avulla pyritään siihen, että koira oppisi käyttämään rauhoittavia, ystävällisiä eleitään rähisemisen tai pakoilun sijaan tehden siitä kannattavaa myös jatkossa.

Vapaaehtoisena koirakkona toimi Riikka sekä puolitoistavuotias saksanpaimenkoira Rasmus. Rasmuksella on haasteita toisten koirien ohittamisessa on liiallinen kiihtyminen, joka näkyy haukkumisena ja kierroksien noustessa myös pakonomaisena ympyrän pyörimisenä. Ohituksesta aiheutuneet kierrokset jäävät Rasmuksella helposti päälle ja loppu lenkin ajan Rasmus reagoikin mitä tavallisimpiin asioihin haukkumalla ja ulkoilusta tulee todella haastavaa. Koira ei pysty hallitsemaan itseään ja reagointi tapahtuu automaattisesti ärsykkeen ollessa tarpeeksi vahva, ja kun kierrokset käyvät tarpeeksi korkealla, ei ärsykkeen tarvitse välttämättä olla kuin liikkuva lehti ja reagointi alkaa.

BAT:n on tarkoitus olla koiralle todella tylsää=ei kiihdy toisesta koirasta ja luopuminen helppoa, maan haistelu on se mitä toivomme koiran tekevän (rauhoittava ele). BAT:ssa ollaan tarpeeksi kaukana trigger-koirasta, pitkän ja löysällä olevan hihnan avulla annamme koiran valita mitä hän haluaa tehdä (luopua toisesta koirasta, vaihtaa suuntaa, nuuskia maata jne.), tarvittaessa jarrutetaan koiraa mikäli ollaan liian lähellä, kutsutaan pois ja palkataan tarvittaessa. Yleensä me ihmiset halutaan päättää mitä koiran kuuluu tehdä missäkin tilanteessa ja sekin saattaa vaikuttaa siihen kuinka voimakkaasti koira reagoi.

Ensimmäiseksi kerraksi sujui todella hyvin. Omistajakin huomasi löysän hihnan vaikutuksen koiran rauhallisuuteen ja luopumiset valkoisesta koirasta sujuivat malliikkaasti. Huomatkaa kuinka rauhallinen koira on koko ajan. Tämä on BAT:n salaisuus.

Videossa kuuluvalla "koitappa vetää sitä" tarkoitan sitä, että vedetään kevyesti hihnalla vähän ja katsotaan onko koira jumittunut katsomaan triggeriä vai onko rauhallinen ja voi luopua siitä. Tarkoitus ei missään nimessä ole vetää koiraa mihinkään suuntaan.


Mikäli sinulla on koirasi kanssa ongelmia ohitusten kanssa ja olet kiinnostunut BAT-menetelmästä, voit ostaa BAT-paketin hintaan 150€. Sisältää tapaamisen ilman koiria, 5 kertaa BAT-treenejä, materiaalin sekä 5 metrin hihnan.

https://cms.koirapalveluluppa.webnode.fi/ajankohdat/ voit ilmoittautua täältä, valitse vaihtoehdoista BAT-paketti ja kerro tilanteenne.