Vapaaehtoinen löytynyt

25.06.2017

Koirapalvelu Luppa etsii yhtä vapaaehtoista koirakkoa, joilla on ongelmia toisten koirien ohittamisessa hihnalenkillä. Ongelmat voivat olla muun muassa aggressiivisuus, jähmettyminen, ryntäily, tai haukkuminen. Kuulostaako tutulta?

Ongelmakoiria ei itsessään ole. Koiran käytös on muovautunut sen pohjalta minkä se näkee itselleen kannattavaksi. Mikäli pelottava koira on lähtenyt pois aina kun koira on haukkunut sille täyttä päätä, miksei se käyttäisi sitä jatkossakin? Useimmiten myös meidän omistajien käytös vaikuttaa koiran reagointiin. Me tiedämme, että kohta koira rupeaa räyhäämään vastaantulijalle, joten otamme ehkä jopa huomaamatta hihnan kireälle emmekä mekään ole lähellä rauhallista mielentilaa. Koira kyllä aistii sen. Hihnan kiristyminen ja omistajan epävarmuus saa koirankin epävarmaksi ja toimimaan vaistojensa varaisesti, mikä on yleensä meidän ihmisten näkökulmasta ongelmakäyttäytymistä, vaikka syy käytökseen on koiran näkökulmasta aivan normaali.


Kouluttaja Hanna-Leena Närhi haluaa auttaa yhtä koirakkoa ilmaiseksi hihnakäyttäytymisen kanssa liittyen toisiin koiriin. Koulutustapa on BAT 2.0 eli Behavior Adjustment Training, jonka amerikkalainen Grisha Stewart loi vuonna 2014. 

Metodissa autetaan koiria oppimaan itsevarmuutta, sosiaalisia taitoja sekä rauhoittavia eleitä mikä tuottaa positiivisia tuloksia hihnakäyttyätymiseen. BAT 2.0 -menetelmän tarkoituksena on luoda eläimelle turvallinen olo ympäristön häiriöistä kuten toisista koirista. Menetelmässä isona roolina on eläimen elekielen ja stressitason lukeminen, koiraystävällinen pitkä liina, toiminnalliset vahvisteet sekä ohjaajan palkkiot. Järjestettyjen koulutustilanteiden avulla pyritään siihen, että koira oppisi käyttämään rauhoittavia, ystävällisiä eleitään rähisemisen tai pakoilun sijaan tehden siitä kannattavaa myös jatkossa. 

Koirakolta vaaditaa sitoutuneisuutta treeneihin, koska tulokset saattavat näkyä huomattavasti vasta 5-10 treenikerran jälkeen. Koirakolla tulee olla auto käytössä, jolloin voidaan vaihdella treeniolosuhteita monipuolisesti.
Treeneistä tulen ottamaan videota, ja päivittämään niitä myös nettisivuilleni. Omistaja saa tarkat ohjeet mitä tehdään, materiaalia luettavaksi sekä minä tulen olemaan treeneissä tukena.


Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut ja kerro tilanteenne!


koirapalveluluppa@gmail.com