Positiivisen vahvistamisen peruspilarit koirankouluttamisessa

19.07.2017

Positiivinen vahvistaminen on nimensä mukaan positiivisiiin metodeihin perustuvaa kouluttamista, jossa palkitaan eläintä oikeasta käytöksestä. Koirankouluttamisessa se tarkoittaa sitä, ettei koiralta vaadita jotain, mitä se ei osaa. Sitä ei viedä epämukavaan tilanteeseen ja rankaista siitä, että se käyttäytyy meidän ihmisten mielestä väärin, vaan kannustetaan ja palkitaan oikeasta käytöksestä.

Jokainen meistä on varmasti joskus syyllistynyt koiran rankaisemiseen tavalla tai toisella. Sillä ei ole niin suurta merkitystä mitä olet joskus tehnyt, vaan miten toimit samaisessa tilanteessa jatkossa? Positiivisen kouluttamisen avulla saat aikaan itsevarmoja, rauhallisia, luottavaisia, hyvinvoivia sekä omistajasta kiinnostuneita koiria.

Tämä voi tulla joillekkin yllätyksenä, mutta koira on itsekäs eläin. Se ei tee asioita pelkästä miellyttämisenhalusta. Mitä edes on miellyttämisenhalu? Että koira tekisi jotain vain, että sinulle tulisi hyvä mieli? Väärin. Koira pyrkii aina saamaan jotain vastineeksi. Miellyttämisenhalun moni voi tulkita sillä, ettei koira tarvitse makupaloja tai lelua palkkautuakseen, mutta mitäpä jos väittäisin, että palkka koiralle onkin vaikka vain hymy omistajan kasvoilla tai itse tekemisestä saatu mielihyvä? Koira siis pyrkii saamaan aina jotain vastineeksi, toisille riittää vähempi ja toiset tarvii enemmän.

Muutamia vinkkejä aloittaa positiivinen vahvistaminen koirasi kouluttamisessa:

1. Et saa aikaan hyvää, jos jatkat pahaa

  • Käytännössä tarkoittaa sitä, ettet saa aikaan haluttuja positiivia tuloksia, jos jatkat esimerkiksi kurittamista silloin tällöin ja samalla palkkaat onnistumisesta. Koira ei pysty rentoutumaan ja oppimaan seurassasi halutulla tavalla, koska pelkää rankaisun mahdollisuutta. Rankaisu ei välttämättä ole pelkkä lyönti, vaan se voi olla esimerkiksi näppäisy, hihnan nykiminen tai niskavilloista ottaminen. Positiivisia metodeita käyttävä kouluttaja ei siis käytä fyysisiä otteita lainkaan.

2. Positiivinen vahvistaminen ei ole pelkkää namien syöttämistä

  • Positiivinen kouluttaminen on namien syöttämisen lisäksi kaikkea muuta. Koiraa palkataan onnistumisesta, esimerkiksi treeneissä tai tavallisella kävelylenkillä. Tarviiko palkan olla nakkeja? No ei tietenkään, niin kuin aiemmin mainitsin koiraa voi palkata leluilla, kehuilla, silityksillä tai päästämällä koira nuuskimaan tien piennarta. You name it. Pääasia on, että koira palkkaantuu. Usein kuulee ihmisten kysyttävän, mihin ikäluokkaan asti koiraa tarvii palkata onnistumisesta? Vastaus: aina. Miksi jättäisit koiran palkkaamatta kun se tekee jotain todella hyvin? Aina ei tarvitse "perussuorituksista" palkata, mutta esimerkiksi jos koira tulee nopeaa ja samantien luoksesi, miksei siitä seuraisi esimerkiksi jännittävä taisteluleikki? Kyllä työkoiriakin palkataan aina kun tekevät jotain oikein. Koiran motivaatio tehdä oikein kasvaa ja onnistuminen jatkossa on vielä todennäköisempää.

3. Positiivisilla metodeilla kouluttaminen ei tarkoita kaiken sallimista

  • Mitä tehdään jos koira tekee jotain ei-sallittua esimerkiksi hyppii vasten? Yleensä jätetään huomiotta ja palkataan välittömästi kun koira taas tekee jotain oikein. Koira oppii, ettei siitä seuraa mitään kannattavaa ja käytös sammuu. Poikkeuksena jos koira esimerkiksi syö verhoja, ei sitä tarvitse vain antaa olla, mutta miksi koiraa täytyisi siitä rankaista? Ei se ymmärrä tekevänsä väärin. Tässä tilanteessa koiran voi kutsua luokse ja palkata puolestaan siitä.
  • Huomio: koira voi myös oppia varastamaan tavaroita huomion toivossa, jos se on oppinut, että saa huomiota aina kun varastaa eteisestä kengän. Mitä itse tekisit jatkossa tässä tilanteessa?

Mikäli positiivinen vahvistaminen kuulostaa Sinun jutultasi ja haluat oppia lisää koiraystävällisestä koirankouluttamisesta, tutustu kurssivalikoimaani täältä ja pysy kuulolla! Tulossa on uusia koulutus- ja palkkauskursseja oman koirasi kouluttamiseen positiivisella vahvistamisella.