Pennun kanssa maailmaa tutkimaan

10.08.2017

Monet meistä varmasti tietävät sen ihanan tunteen, kun pentu tulee taloon. Kaikki on ihanan uutta ja jännittävää. Tekisi mieli viedä pentu joka paikkaan, mutta taas toisaalta haluamme pitää pennun pois maailman jännittäviltä asioilta, ettei mitään pahaa tapahdu.

Pennun herkin sosiaalistamiskausi on 8vko-3kk iässä, silloin pentu on avoin uusille asioille ja oudoillekin tilanteille. Meidän tulee ehdottomasti käyttää tuo aika hyödyksi ja viedä pentu tutustumaan esimerkiksi autoihin, bussiin ja kaupunkielämän vilskeeseen yms. Tulee kuitenkin muistaa, että tuona aikana tapahtuneet säikähdykset saattavat aiheuttaa koirassa pysyviä pelkotiloja, riippuen koirasta. Tilanteita, joissa pentu saattaisi säikähtää, tuleekin välttää tuona herkimpänä kautena.

Entä sosiaalistaminen toisiin koiriin?

Usein näkee koiranomistajia, jotka pitävät pennun täysin erillään muista koirista ennen 8-16vkon rokotuksia. Tässä menee useita viikkoja hyvää sosiaalistamista hukkaan. Pennuilla on veressään emältään saatuja rokotteiden vasta-aineita ja sosiaalistaa kannattaa ehdottomasti pennun tultua taloon tuttujen, ystävällisten ja rokotettujen koirien kanssa.

Sosiaalistamisen ei tarvitse, eikä mielellään tulekaan olla kaikkien koirien kanssa leikkimistä, vaan pennun kanssa tutkailua ja toisiin koiriin siedättymistä pienen etäisyyden päästä. Pentu oppii olemaan esimerkiksi samassa tilassa toisten koirien kanssa, ilman että niiden luo tarvitsisi mennä. Mikäli pentu päästetään jokaisen koiran kanssa leikkimään, tulee siitä lopulta vaikea ei-toivottu käytös, kun pentu pyrkii kasvettuaankin pääsemään jokaisen vastaantulevan koiran luokse.

BAT 2.0 -koulutusmetodi sosiaalistamisessa

Pennun sosiaalistamisessa kannattaa käyttää BAT 2.0 -koulutusmetodia hyödyksi. Annetaan pennulle tarvitsemaansa tilaa, eikä pakoteta sitä leikkimään tai olemaan toisten koirien, autojen, minkä vaan läheisyydessä, jos pentua pelottaa. Meidän tulee olla heidän tukipilari, eikä olettaa heidän selviytyvän yksin. Mikäli näyttää siltä, ettei pentu pärjää, otetaan se esimerkiksi syliin ja viedään tilanteesta pois. 

Aiemmin koiranomistajat ja kouluttajat ovat olleet sitä mieltä, ettei koiria tule huomioida lainkaan, jos heitä pelottaa. Nykypäivänä tuo ei pidä paikkaansa. Minkä aukon pentu tai aikuinenkin koira saa luottamukseensa meihin, jos emme ole tukena silloin, kun hän sitä tarvitsisi? On kuitenkin eri asia olla vain koiran tukena, kuin lässyttämällä tms. tehdä kärpäsestä härkänen. 

On myös tärkeä oppia ennaltaehkäisemään tilanteita, esimerkiksi jos pihalla pauhaa iso ruohonleikkuri, voidaan mennä yhdessä pitkässä liinassa ja valjaissa tutustumaan siihen. Koirat ovat välillä tyhmän rohkeita ja ajautuvat tilanteisiin joista eivät selviä - jos pentu on vapaana tyhmän rohkeana menossa kohti isoa ruohonleikkuria, ei päästetä sitä. Mitä luultavammin tilanne ajautuisi siihen, että pentu huomaa olevansa liian lähellä - säikähtää - ja ei uskalla enään tulla lähemmäs. Tästä syystä meidän täytyy pitää "uimataidoton" koira kuivalla maalla, eikä päästää veteen, koska hän ei osaa kuitenkaan uida.

BAT 2.0 metodilla sosiaalistaminen on turvallisempaa, hyödyllisempää sekä luontaisempaa, varsinkin aralle pennulle. Meidän omistajien rooli on siinä pienempi, olemme vain taustalla vahtimassa, että pentu pärjää. Jos pentu ei uskalla mennä toisten koirien kanssa leikkimään, sen ei tarvi. Pennun tulee oppia, että omistajan sylistä tai takaa voi turvallisesti aluksi katsella toisia koiria (ei päästetä muita koiria luokse), ja kun pentu saa itsevarmuutta ja rohkeutta, voi hän pikkuhiljaa käydä mutkan toisten koirien luona ja tulla takaisin jos jännittää. Vältämme siis itse huomaamatta ajamasta pentua tilanteisiin (nameilla, leluilla jne.), joissa se ei pärjää ja saattaa pelästyä ja oppia käyttämään puolustavia eleitä. Pentu joka pelkää toisia koiria, mutta on hyvin ahne, voi etsiessään omistajan maahan heittämiä nameja säikähtää kohti tulevaa koiraa ja jopa puolustaa ruokaansa. Annetaan siis koiran tehdä niin, kuin parhaaksi näkee. Keskitytään me vain olemaan koiralle turvapaikkana.

Mikäli pentu on hyvin sosiaalinen ja leikkisä, voidaan hänet päästää leikkimään, mutta tarkkaillaan silti leikin toista osapuolta - tykkääkö hän, että koirasi leikkii hänen kanssaan, vai onko hän ahdistunut? Mikäli molemmat leikkii täyttä päätä, annetaan leikkiä. Mutta jos toinen näyttää epävarmalta, kutsutaan oma pentu tilanteesta pois. Leikin molemmat osapuolet tulee olla tasapuolisia.

Lähteet Miira Hellsten, Grisha Steward / When and how to use BAT in puppy class


Koirapalvelu Lupan torstaina 17.8 alkavalla pentukurssilla ohjeistankin omistajille, että toimitaan BAT 2.0 -menetelmän mukaisesti. Paikalle tulee esteitä turvaksi, jos pentu on sellainen, että muut koirat häntä jännittävät. Ilmoittautua mukaan voit linkistä https://www.koirapalveluluppa.fi/l/pentukerho-torstaisin-17-31-8/