Nylkyttämisen myytit

18.09.2017

Miksi koira nylkyttää? Dominoidakseen? Näyttääkseen, että minä määrään ja te muut alistukaa minulle? Seksuaalisuuttaan? Nylkyttämisen takana voi olla monta eri syytä, ja sinun tulisi tietää, mitä koirasi oikeasti yrittää kertoa.


Osakseen normaalia käytöstä

Nylkyttäminen on koirille ihan normaalia käytöstä, varsinkin pennuille. Pentujen leikissä nylkyttäminen on tavallista käytöstä - ilman että tarvisi huolehtia dominanssista tai yliseksuaalisuudesta. Pennun voi antaa huoletta olla.

Siinä vaiheessa kannattaa puuttua nylkyttämiseen jos toinen koira ei pidä siitä, pennulla on ainoastaan yksi koira kiikarissaan eikä hän lopeta nylkyttämistä tai siitä on vaarana kehkeytyä riitaa. Siinä vaiheessa koira tulisi ottaa tilanteesta pois.


Stressin purkamiskäytöstä

Miettikääpä mitä kaikkea stressiä koira voi pitää sisällään... Ikäviä hoitotoimenpiteitä, liian kiihkeitä koirakohtaamisia, paljon yksinoloa, uusia tilanteita, lääkärissä käyntejä yms. Stressiähän kertyy, ja jos koiraa ei aktivoida henkisesti tarpeeksi (=stressin purku), se purkaantuu jollain tavalla ja yleensä se on juuri nylkyttäminen.

Eikä unohdeta, että stressi voi myös olla hyvää stressiä, eli koira voi innostua ympäristöstä esimerkiksi toisen koiran/ihmisen kohtaamisesta niin kovin, että nylkyttäminen on paras tapa lieventää sitä kautta tullutta stressiä. Ehkä koira ei tiedä muuta tapaa lieventää stressiä, tai muuta vaihtoehtoa ei ole saatavilla.


Stressin vaikutus koiraan

Mikäli stressiä kertyy paljon, eikä asialle tehdä mitään, koiran käytös voi muuttua. Koirasta tulee paljon herkempi ärsykkeille (koirat, ihmiset, äänet) ja voi alkaa reagoimaan niihin normaalia enemmän. Stressitasot eivät pääse laskemaan ja koira on ylikiihtyneessä tilassa. 

Mieti taas omalle kohdalle: hirveä työpäivä, koirat huutaa, kännykkä soi, ruokaa pitäisi tehdä. Pienetkin asiat tuntuvat isoilta ja hermo menee pienistäkin ärsykkeitä. Sama homma koiralla. 

Stressi voi myös aiheuttaa ongelmia suolistossa. Jos me aina estämme koiran yrityksen lieventää stressiä, se pikkuhiljaa pakkautuu isommaksi ongelmaksi ja voi purkautua myös muulla tavalla, kuten itsensä jyrsimisenä, raapimisena... pahimmillaan puremisena - kun koira on ylikiihtynyt, koiran on hankala ajatella ja reaktiot tulevatkin vähän kuin automaattisesti.


Muut vaihtoehdot

Koira voi myös tuntea hermostuneisuutta tai ahdistusta, joten olisi tärkeää tietää, mikä käytöksen aiheuttaa. Toki leikkaamattomat uroskoirat voivat nylkyttää yliseksuaalisuuttaan, mutta leikatuilla uroksilla tämän voi sulkea pois.


Mitä tulisi tehdä, kun koirani nylkyttää?

Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa ratkaisua, mutta ensimmäisenä sinun tulisi tietää miksi koirasi nylkyttää? Mikä aiheuttaa käytöksen? Mitä voisin tehdä helpottaakseni koiran oloa?

Mikäli jatkuvan nylkyttämisen aiheuttaa kahden koiran villi leikki, parhain tässä tilanteessa olisi erottaa koirat ja antaa niille vaikka omat luut jyrsittäväksi, tai jos esimerkiksi koirapuistossa ollaan, niin ratkaisu olisi lähteä kotiin.

Mikäli koira nylkyttää taukoamatta vieraiden jalkoja, parhain keino on laittaa koira rauhoittumaan toiseen huoneeseen esimerkiksi täytetyn kongin kanssa.

Ja sitten... tai antaa koiran nylkyttää. Itse olen nähnyt tämän vaihtoehdon hyväksi. Toinen Espanjan rescuekoirani Rex nylkyttää satunnaisesti toista koiraani Jediä esimerkiksi ulkoa tullessa, leikissä tai ruuan jälkeen. Nylkyttäminen on satunnaista, se ei Jediä ärsytä eikä nylkyttäminen kestä kuin noin 10 sekuntia. Tämän jälkeen Rex on rauhallinen ja voi jatkaa taas normaalisti. Miksi estäisin sen? Siitä ei ole kenellekään haittaa ja Rex saa selvästi purettua sen avulla kiihtyneisyydestä aiheutunutta stressiä.

Mikäli miettii taas omalle kohdalle hirveää stressiä, silloinhan tekee mieli naputtaa kuulakärkikynän nappia, mutta jos joku ottaakin meiltä kynän pois, tunnetila jää ja kohta olemme jo rummuttamassa jalkoja tai etsimme uutta kynää naputettavaksi. Jos estän koirani nylkyttämästä, enkä anna sille muuta vaihtoehtoa lieventää oloaan, hän on kohta taas selässä. Koiralla ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa annettu, kuin nylkyttää purkaakseen tunnetilaansa.


Hyviä artikkeleita aiheesta

 https://positively.com/contributors/why-does-my-dog-hump-everything/

https://www.shetland.fi/Artikkelit/Stressi%20reaktio.pdf