Milloin koira ei pysty oppimaan?

09.10.2017

Mikä on vialla, kun koira ei yhtäkkiä teekkään seuruuta hyvin tai menekään istumaan kun pyydän? Koira ei keskity, eikä koulutus etene. Miksei koira tee kun pyydän, vaikka tämän osaakin?

Syitä, miksei koira pysty oppimaan, on useita ja omistajina meidän tuleekin tuntea koiramme ja tietää - ainakin yrittää tietää, miksei koira tee mitä pyydetään.


Käytös voi olla liian hankala siihen tilanteeseen

  • Usein kuulee, kyllä hän tämän kotona osaa, mutta täytyy muistaa, että jokainen käytös joudutaan kouluttamaan "pikakelauksella" uudestaan jokaisessa eri paikassa!

Palkkio voi olla koiran mielestä liian huono

  • Koira määrittelee, mikä on hänen mielestään toimiva palkkio minäkin päivänä. Mikäli palkkio ei ole tavoittelemisen arvoinen, ei koiralla ole mielenkiintoa työskennellä. Palkkio ei tarvitse olla aina nami, se voi olla leikki, nuuskiminen, jahtaaminen yms. opi tuntemaan koirasi ja mieti, mikä palkkio toimii missäkin tilanteessa parhaiten! 

Ajoitus, kriteeri, vahvisteväli voivat olla pielessä

  • Voimme tiedostamattamme vahvistaa väärää käytöstä, esimerkiksi nuuskimista, toisten luo pyrkimistä yms jos ajoitus tai palkan suunta on väärä. Myös jos pyydämme koiralta liian hankalaa asiaa tai emme pääse toistamaan harjoitusta tarpeeksi monta kertaa peräkkäin, on oppiminen hidasta.

Koira ei enään yksinkertaisesti jaksa tehdä enempää

  • Uusien asioiden opetteleminen on todella uuvuttavaa. Mikäli koira ei saa tarvitsemiansa taukoja toistojen välissä, ei koira enään kykenen oppimaan ja koira kiinnostuu jostain aivan muusta kuin työskentelystä. Painotakin kursseillani pitämään taukoja ja käymään välissä pihalla.

Ympäristön häiriöt voivat olla liian suuret

  • Uuden kurssin alkaessa uusi paikka, uudet koirat ja uudet hajut ovat todellinen haaste kun haluamme koiran työskentelevän meidän kanssamme. Silloin täytyy madaltaa harjoituksen tasoa ja tehdä itsestä mielenkiintoisempi, myös ympäristöä voi käyttää palkkana. "Tee ensin X, sen jälkeen pääset nuuskimaan." Koiraa voi myös ahdistaa esimerkiksi toisen koiran läsnäolo, jolloin tulee vain etsiä sellainen paikka, jossa koira voi tuntea olonsa turvalliseksi ja varmaksi.

Koiralla voi olla hätä tarpeilleen tai esimerkiksi jano

  • Tämä voi olla ihan oikea syy, jos koiralle on annettu esimerkiksi useita suolaisia makupaloja, voi koiralla olla jo niin jano, ettei enään pysty keskittymään. Sama homma, jos yhtäkkiä on iskenyt hirveä vessahätä ja pitäisi päästä tarpeilleen. Ei siinä tilanteessa paljon seuraamiset kiinnosta.

Koiran terveydessä voi olla jokin muutos

  • Jos oppimista ei vaan tapahdu, tai se on todella hidasta, vaikka kaikki edellä mainitut olisi kunnossa, voi koiran terveydessä olla jokin muutos. Koiran voi olla todella hankala keskittyä, jos esimerkiksi jokin lihas on jumissa tai korvat ovat kipeät. Myös yhtäkkiset muutokset tekemisessä ja käytöksessä voivat viitata kivusta, esimerkiksi jos koira ei yhtäkkiä suostukkaan menemään maahan/se on haasteellista tai ei halua hypätä estettä, voi esimerkiksi selkä olla kipeä tms.


Mikäli koira ei vain enään tee mitä pyydetään, ole armollinen koirallesi. Älä jankuta käskyä, kiusaat vain itseäsi sekä koiraasi. Ehkä tosissaan olette jo tehneet useita toistoja, ja koira tarvitseekin pienen pissatauon? 

Siinä vaiheessa, kun sinua itseäsi rupeaa ärsyttämään, pysähdy hetkeksi, lopeta kaikki mitä olet tekemässä ja hengitä syvään. Kun sinua ärsyttää ja tekisi ehkä jopa mieli "ojentaa koiraasi", pitäkää tauko. Menkää hetkeksi pois koulutustilanteesta, anna koirasi nuuskia ja käydä tarpeillaan. Ole hetki rauhassa ja mieti, miksei tämä nyt onnistu? Käy edellä mainitut asiat läpi ja mieti, mistä tekemättömyys voisi johtua. Haluathan sinäkin, että koirasi into tehdä asioita kanssasi on aitoa ja tulee koirasta itsestään, eikä siitä, että me pakotamme koiramme yhteistyöhön.