Kireä hihna = remmirähjääminen? 

03.08.2017

Tämä kuva oli jaettu Facebookin eräässä koiraryhmässä, johon oli tullut useampia kommentteja siitä, kuinka meidän koira on juuri tuollainen ja kuinka hän esittää remmin päässä "niin isoa koiraa", mutta kun hihna putoaa, on hän todellisuudessa vässykkä ynnä muuta suureen egoon liittyvää.

Tuleeko mieleen miksi koira voisi oikeasti käyttäytyä näin? 


Niinkuin varmasti jokainen tietää, koira ei automaattisesti osaa kulkea hihnassa, vaan se täytyy sille opettaa. Koira on tottunut kulkemaan vapaana esimerkiksi kotipihalla tai metsässä ja tekemään valintoja - mihin haluan mennä nyt. Koiralla on vapaana ollessaan tunne, että se saa vaikuttaa ympäristöönsä ja tehdä valintoja.

Mutta sitten menemme koiran kanssa lenkille. Koira haluaisi hirveästi mennä hihnan mitalla päämääräänsä. Ei käy laatuun, et saa mennä. Me hihnalla estämme. Koira ei saakaan enään vaikuttaa ympäristöönsä, eikä hänellä ole enään varaa valita kuten oli vielä takapihalla. Koira ei ymmärrä hihnaa, se miettii että miksi en nyt pääse? Eikä koira välttämättä tiedä, mitä hänen tulisi tehdä jotta hän pääsisi päämääräänsä. Ehkä emme mekään tiedä.

Kuvasta herääkin ajatus: me kireällä hihnalla estämme koiralta vapauden valita ja vaikuttaa ympäristöönsä, jolloin koira tuntee olevansa kahlittu eikä ymmärrä miksei pääse sinne, minne haluaa. Saattaa olla, että remmirähjä haluaakin vain mennä toisen koiran luokse - rähjääminen on turhautumista siitä, kun ei voi saavuttaa haluamaansa. Remmissä rähjääminen ei tarkoita automaattisesti pelkoa tai varsinkaan aggressiivisuutta, mikä kulkee käsi kädessä pelon ja epävarmuuden kanssa.

Toki voi olla, että haukkuminen alkaa, koska koira on sosiaalisissa tilanteissa epävarma ja pelkää, mutta hihnan kiristäminen saa tilanteen vain paisumaan ja koiran kiihtymään, jolloin tilanteesta tulee useimmiten liian hankala ja yleensä ensimmäiseksi koiralta menee halu syödä.

Pian hihnan kireälle ottaminen saakin jo koiran valpastumaan ja tiirailemaan ympärilleen, että mistä tulee koira - koska kireästä hihnasta on tullut koiralle vihje siihen.


Haluan, että mietitte kohdallenne tällaisen tilanteen

Näette maassa 500€ setelin, menette ja otatte tottakai. Entäpä jos tällä kertaa maassa olisi samainen 500€ seteli, mutta teidät olisikin sidottu 1,5 metrin hihnaan, ettekä millään pääse poimimaan maasta seteliä. Turhauttaa, vai mitä? Yritätte kaikin keinoin päästä päämääräänne - vetämällä, riuhtomalla ja jopa huutamalla. Kun vahingossa ote irtoaakin, räyhäämisenne loppuu ja olo helpottuu, eikö niin? Hihna on se, joka estää meitä vaikuttamasta, ja se purkautuu turhautumisena.

Voitte myös kuvitella toisen tilanteen

Pelkäätte pellejä, normaalisti pellen nähdessänne lähtisitte karkuun. Nyt teidät onkin sidottu samaiseen lyhyeen hihnaan, ettekä pääse pois tilanteesta. Mikä teillä saattaa herätä? Itsesuojeluvaisto, jos koira on aiemmin nähnyt sen kannattavaksi, että rähisemällä on päässyt pois tilanteesta. Toki koira voi myös muuttua passiiviseksi tai jopa seota päättömästi. Kun hihnasta taas ote irtoaa ja teillä onkin mahdollisuus lähtä tilanteesta pois, varmasti lähdettekin. Koirilla käytetäänkin sanontaa fight or flight eli taistele tai pakene. 


Pointti tässä on se, ettei hihnaa tule käyttää kontrolloidakseen koiraa, vaan meidän tulisi opettaa koira muulla tavalla olemaan reagoimatta kyseisissä tilanteissa ja opettaa, kuinka saavuttaa haluamansa. Hihna on vain "turvavyö" estämään vaarallisiin asioin pääsy. Tärkeää on myös opettaa koiralle, mitä kireä hihna tarkoittaa. Oikeanlaisen ja määrätietoisen kouluttamisen ohella hihnan merkityksen opettaminen on hyvin tärkeää.

Jokaisen on helppoa opettaa koiralleen hihnan uusi merkitys, tässä tapauksessa se on katsekontakti. Kun opetatte hihnan kiristyessä koiran ottamaan teihin kontaktia, koiralla on tehtävä, sen täytyy katsoa teihin. Koiran katsoessa teihin, hihna löystyy ja koiran koko olemus ja elekieli muuttuu, koiran tunnetila ei ole niin vahva ja onnistuminen on helpompaa. Kontaktin saadessanne voitte tehdä kuten parhaaksi näette, vaikka poistua tilanteesta takavasemmalle tai antaa koiralle palkaksi pääsyn haluamaansa päämäärään hienosta katsekontaktin otosta ja rauhoittumisesta. Oppikaa käyttämään palkkiona sitä, mitä koira siinä tilanteessa eniten haluaa. Tässä ei siis ole kyse pelkästään toisen koiran kohtaamisesta. Tämä on myös erinomainen harjoitus hihnassa vetämisen hillitsemiseksi.

  1. Kun koira vetää eli hihna on kireällä, pysähtykää → kun koira kääntyy katsomaan teitä → palkatkaa kädestänne nameilla

  2. Sitten kun koira ymmärtää hihnan kiristyessä ottaa katsekontaktia, yleistäkää tätä: koira vetää haluamaansa paikkaan → pysähdytte ja odotatte katsekontaktia  → koira pääsee päämääränsä

Tätä ei tarvitse tehdä koko lenkkiä, vaan esimerkiksi 5-10 krt lenkin aikana riittää. Pian kireästä hihnasta tulee koiralle vihje katsoa teitä ja voitte toimia, kuten parhaaksi näette. Näin vältytään ylimääräisiltä turhautumisilta ja koira oppii rauhoittumaan, löysäämään hihnaa mikäli se kiristyy ja näin ollen pyytämään teitä lupaa, että saanko mennä. Joskus pääsee, toisinaan ei.

Usein rähinää aiheuttaa myös kipukäyttäytyminen!


Mikäli koiranne kanssa on haasteita toisten koiran kohtaamisessa tai hihnassa tempoilusta ja tarvitset siihen apua, ota yhteyttä koirapalveluluppa@gmail.com