Ei-toivottu käytös - saat mitä vahvistat

30.10.2017

Meidän on helppo huomata, kun koira tekee jotain väärin, eikö niin? Silloin kerromme koiralle, että ei näin. Tärkeämpää olisi ajatella ja huomata ne kerrat, kun koirasi tekee jotain oikein.

Koira ei syntyessään automaattisesti tiedä, kuinka ihmisten kanssa tulee toimia, eikä koira tiedä mikä on oikein tai väärin. Koira sopeutuu ja muovautuu koko ajan ympäristöstä saamiensa palautteiden avulla. Niin hyvässä kuin pahassakin. Oppiminen on usein operanttia, eli koira kokeilee jotain - jos tulos oli positiivinen → käytös lisääntyy, jos tulos oli negatiivinen → käytös vähenee ja jos tulos oli neutraali → käytös ei lisäänny eikä vähene.


Mitä tapahtuu, jos kiellämme koiraa esimerkiksi haukkumasta ikkunasta kadulla käveleville ihmisille?

  1. Koira lopettaa ehkä haukkumisen, mutta tunnetila koiralla on edelleen, minkä kadulla kävelevät ihmiset aiheuttivat (esimerkiksi jännitys, kiihtyneisyys)

  2. Käytös ei ole pysyvää (ettei koira hauku katsoessaan ikkunasta ulos), sammutamme tällä tavalla vain tulipalon, eli meneillään olevan käytöksen (haukkuminen)


Kuulin kohdasta 2 mielenkiintoisen vertauskuvan;

Kun ajamme autolla ylinopeutta peltipoliisin ohi ja se välähtää, mitä silloin teemme? Hiljennämme nopeutta, mutta mitä luultavemmin kaasujalka alkaa painaa ja ajamme taas hieman ylinopeutta. Mitä peltipoliisin välähdys kuitenkin meissä aiheutti? Meistä tulee entistä enemmän tarkkaavaisempia ja rupeamme vilkuilemaan niitä entistä enemmän. Tiellä jossa niitä ei ole, mitä teemme? Ajamme ylinopeutta.

Sama pätee koirilla. Koira haukkuu ja me siitä kiellämme, se ei tarkoita että koira olisi hiljaa, kun me emme ole näkemässä. Heti kun silmä välttää, käytös toistuu. Koirat ovat taitavia näissä asioissa.

Mitä meidän tulisi tehdä? Meidän tulisi keskittyä positiiviseen vahvistamiseen, eli halutun käytöksen palkitsemiseen. Huomata ei-toivottujen käytöksien sijasta ne hetket, kun koira tekee jotain oikein ja palkita siitä, "jos tulos oli positiivinen → käytös lisääntyy". 

Käytöksen lisääntyminen pätee myös ei-toivottuun käytökseen: Mitä enemmän koira pääsee toteuttamaan ei-toivottua käytöstä (hyppiminen, haukkuminen, ruokien varastelu...) ja mitä siitä seuraa (ihminen huomioi, joku reagoi haukkumiseen, koira sai ruokaa varastelemalla...)

Eli tässä haukkumistapauksessa meidän tulisi huomata ja palkita ne hetket, kun koira katsoo hiljaa ikkunasta ulos, niin voimme lisätä haluamaamme käytöstä. 

Kaikkia ongelmia ei tietenkään voida tällä samalla kaavalla ratkaista, mutta tätä periaatetta voidaan käyttää pohjana ei-käytöksien korjaamiseen sekä niiden ennaltaehkäisyyn. Monien ongelmien ratkomiseen tulee ottaa myös monia muita tekijöitä huomioon. 

Mikäli Sinulla on ongelmia ei-toivottujen käytöksien kanssa, otathan yhteyttä koirapalveluluppa@gmail.com