Hanna-Leena Närhi

Olen eläintenkouluttajaopiskelija Hanna-Leena Närhi, valmistuin Suomen Eläinkoulutuskeskuksesta helmikuussa 2017 ja täten kuulun Suomen Eläintenkouluttajakiltaan. Eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmistavat opinnot aloitin syksyllä 2017 Amiedussa Helsingissä. Olen suorittanut dobo-koulutusohjaajan pätevyyden sekä Nose Work koulutusohjaajan pätevyyden. Opiskelen koirien kouluttamista ja käyttäytymistä paljon itsekseni sekä koulutan itseäni jatkuvasti erilaisien luentojen sekä koulutuspäivien muodossa. Unelmani on tulevaisuudessa lähteä Englantiin opiskelemaan eläinten käyttäytymistä tarkemmin.

Olen toiminut satunnaisesti kouluttajana oulun seudun Kennel- ja Agilityseuralla, olen myös tehnyt sekä teen vapaehtoistöitä useassa paikkaa, kuten Tellun Koirakodilla, Oulun seudun eläinsuojeluyhdistyksellä sekä rescuekoira Los Perros De Andalucia en Finlandia -yhdistyksellä.

Liekki kouluttamisen pariin syttyi labradorinnoutajani myötä. Koirani Jedi (yläkuvassa) toimii "jokapaikanhöylänä" harrastusten suhteen. Vielä on monia lajeja joihin haluan itsekin tutustua ja perehtyä paremmin. Tärkeintä minulle ei kuitenkaan ole hyvät koetulokset, vaan positiivinen yhteishenki koiran kanssa tekemisessä - olipa se mitä tahansa.

Syksyllä 2017 minulle tuli Espanjasta 3-vuotias rescuekoira Rex (alakuvassa). Ajatus siitä, että langanlaiha koditon koira istuu häkissänsä päivät pitkät vain kolistellen tyhjää ruokakuppia saa minulla edelleen silmät vetistymään. Rex on mitä ihanin kaveri - niin malttamaton, onnellinen ja utelias. Toki haasteitakin on ollut, mutta en kadu päivääkään sitä, että tarjosin kodin sitä tarvitsevalle koiralle. 

Eläimet ja erityisesti koirat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, lapsuudenkotini monien koirien myötä olen tottunut jo pienestä pitäen erilaisiin koiruuksiin. Koiran kouluttamisessa virheitä ei tule pelätä, virheet opettavat meitä. Koirat antavat yllättävän paljon anteeksi. Virheiden avulla opimme ja kasvamme ihmisinä, tärkeintä on kuitenkin - miten jatkossa toimimme. Koiran tunteminen ja oikeanlainen reagointi on tärkeää, jotta saadaan haluttuja tuloksia aikaan. Haluan toimia kouluttajana, jotta pystyn jakamaan tietoa ja taitoa myös muille, niin erilaisissa lajeissa kuten ongelmissakin.

Jokaisella on omat tavoitteensa, ensimmäinen haluaa koirastansa tottelevaisuusvalion, toinen harrastaa Nose Workia huvin vuoksi ja kolmas pähkäilee epäonnistuneita ohituksia. En kouluta työkseni koiria, vaan opastan ihmisiä kouluttamaan koiriaan. Tarkoitukseni on antaa asiakkaideni työkalupakkeihin tarvittavia työkaluja, joilla he onnistuvat koiransa kanssa - oli kyse mistä tahansa.

Terkuin Hanna-Leena